Třináct osudných dnů : John Kennedy a Nikita Chruščov na pokraji jaderné zkázy - Volek, Jindřich, 1928-2021 (Epocha, 2022)
Práce sleduje příčiny, průběh a výsledky karibské krize z října 1962, kdy se svět ocitl na pokraji jaderného konfliktu. Autor sleduje tyto události v kontextu s historií studené války. Kubánská raketová krize. Třináct dnů od 16. do 28. října 1962, kdy se lidstvo ocitlo pod bezprostřední hrozbou jaderné zkázy. Dramatické události mezi Moskvou a Washingtonem vyvolané tajným rozmístěním sovětských jaderných raket na Kubu, od nichž uplynulo šedesát let, zůstávají vážným varováním do současnosti. Autor zde podává čtivou formou riskantní, proměnlivý a nejistý ráz krizové situace s jejími zvraty, aktéry, záměrnými i náhodnými kolizemi a hrozbami z pozice síly. Nakladatelská anotce. Kráceno.