Anděl smrti - Vondruška, Vlastimil, 1955- (Hříšní lidé Království českého (MOBA), 2022)
Jubilejní třicátý román s Oldřichem z Chlumu, panošem Otou a Divišem zavede čtenáře opět na Bezděz a do jeho okolí. Neprostupné lesy a skalní strže, které se táhnou od Housky ke Kokořínu, skrývají mnoho tajemství. Pohanství jako by z této pochmurné krajiny nikdy neodešlo a pokud je sem přidělen kněz, je to vždycky jen za trest. Zpočátku se jedná o banální záležitost, když do manské služby nenastoupí Smil z Tubože. Záhy po něm zmizí další dva manové, jenže nikdo o nich nechce mluvit. Nepochopitelné události se však začnou vršit. Jaký smysl má erb s harpyjí, co se skrývá v Ďáblově tlamě a proč se zjevuje anděl smrti? Nakladatelská anotace. Kráceno.