Hodně starej jaguár - Třeštík, Michael, 1947- (Motto, 2022)
Humorně laděný dialog o umění a řemesle, který vede sám se sebou autor - sám mimo jiné znalec a kritik umění, publicista a spisovatel. V knize najde čtenář také jeho vlastní kresby a malby. Umění neumět umění. Humorný příběh o vážném pokusu prožít na vlastní kůži proces autentického výtvarného tvoření. Michael Třeštík vede necenzurovaně upřímný dialog mezi svým naivně snaživým já na jedné straně a sarkasticky kritickým já na straně druhé. Obě já se hádají v hlavě člověka, který se o tvoření pokouší. Většina pokusů naivně snaživého já sice končí fiaskem, ale obě já z příběhu vycházejí se zajímavými a přínosnými prožitky i s vědomím vlastních limitů. Nakladatelská anotace.