Znamenitá mrtvola - Bazterrica, Agustina María, 1974- (Fobos, 2022)
Mrazivá dystopie brazilské autorky představuje svět, kde by asi chtěl žít málokdo. Smrtelný virus znemožňuje konzumaci zvířat, a tak je jediným řešením uzákonění konzumace lidí. Jste tím, co jíte - doslova. Kam se ale poděla lidskost? Svět se nevratně změní ve chvíli, kdy se objeví smrtící virus, který přenášejí zvířata: všechna musí být utracena a jejich maso se nesmí jíst. Vlády čelí situaci drastickým způsobem: uzákoní chov, porážku a konzumaci lidí. Kanibalismus se stane součástí každodenní reality a společnost je rozdělena na dvě skupiny: na ty, kteří maso jedí, a ty, jejichž maso je konzumováno. Marcose, provozního ředitele v mrazírnách Krieg, opustila po smrti synka manželka a on žije jen prací, kterou nenávidí a dál ji dělá jen proto, aby mohl svému otci hradit pobyt v luxusním geriatrickém centru. V den, kdy dostane darem mladou ženu, "samici" určenou na chov pro maso, se jeho mysl vydá na nebezpečnou cestu, která ho temnými zákrutami dovede až do situace, jež je těžko představitelná i pro členy společnosti tak zvrácené, jako je ta, v níž je nucen žít. Nakladatelská anotace. Kráceno.