Marky, bony, digitálky : veksláci a fenomén veksláctví v socialistickém Československu - Havlík, Adam, 1985- (Moderní dějiny (Vyšehrad), 2022)
Kapitoly sledují historii veksláctví v kontextu s hospodářským a společenským vývojem komunistického Československa. Kniha se věnuje například fungování a nabídce legendárního Tuzexu, kriminálním aktivitám a životnímu stylu spojenému s „veksláctvím“, ale i jeho vnímání většinovou společností, a také kontinuitě mezi předlistopadovou a polistopadovou dobou, kterou je právě na tématu prorůstání šedé ekonomiky a organizovaného zločinu možné dobře vysledovat. Nakladatelská anotace. Kráceno.