Píseň o Rolandovi - Pelán, Jiří, 1950- (Delfín (Triáda), 2021)
Francouzský hrdinský epos, pocházející ze středověkého období, vypráví příběh udatného rytíře Rolanda z družiny franského krále a římského císaře Karla Velikého. Základ děje tohoto eposu tvoří tažení Karla Velikého proti Saracénům roku 778, které graduje vylíčením bitvy, kde Frankové v čele s Rolandem, jenž zde velí zadnímu armádnímu voji, podlehnou několikanásobné přesile. Při tomto střetnutí Roland, jenž je nejen statečným bojovníkem, ale i císařovým synovcem, po heroickém odporu zemře. Anonymní vypravěč položil v tomto díle důraz na především čest a odvahu, na vlastnosti, které ztělesňovaly rytířské ideály a ctnosti. Velice srozumitelným a poměrně jednoduchým jazykem pak dosáhl toho, že se píseň stala vzorem pro hrdinskou epiku a na dlouhá léta určovala další literární směřování.