Sudety 1938 : pohledem důstojníků německé armády - Lakosil, Jan, 1981- (Mladá fronta, 2022)
Obsazení příhraničních oblastí Československa německou armádou v říjnu 1938 z pohledu důstojníků Wehrmachtu. Soubor autentických textů, které vznikly bezprostředně po návratu z nasazení v Sudetech. Publikace nabízí překlad šesti textů, které popisují vojenské obsazení českého pohraničí v prvních dnech října roku 1938. Popisují postup německé armády, okolnosti, které okupaci doprovázely, setkání vojáků s místním obyvatelstvem - to vše z německé perspektivy. Texty jsou doplněny dobovými fotografiemi a dokumenty, mapkami s vyznačením postupu vojsk, dvojjazyčnými přehledy místopisných názvů a komentáři, které osvětlují historický kontext popisovaných událostí. Závěrečná část se zabývá německou propagandistickou kampaní proti tehdejšímu Československu, jež měla přesvědčit říšské Němce i světovou veřejnost o oprávněnosti německého postupu.