Stalinova baletka - Ezrahi, Christina, 1976- (Jota, 2022)
Strhující příběh ruské baletky a choreografky Niny Anisimovové (1909-1979) odhaluje pozoruhodný osud poznamenaný represivní kampaní stalinského Ruska, tzv. Velkou čistkou. Nina Aleksandrovna Anisimova se narodila 27. ledna 1909 v Petrohradě do privilegované rodiny carského důstojníka. Po vystudování petrohradské baletní školy započala slibnou kariéru v Mariinském divadle. V roce 1938 se stala obětí stalinských represí v rámci mohutné perzekuční akce Velká čistka a byla deportována do kazachstánského gulagu Karlav. V krutých podmínkách lágru se jí podařilo přežít a jako baletka se dokázala zapojit do činnosti místního kulturního klubu. Po návratu domů dostala v roce 1940 nabídku inscenovat balet Štěstí (Gajané) Arama Chačaturjana. Choreografie a charakterní prvky jejího pojetí baletu Gajané se stalo součástí kánonu baletního umění. Kniha historičky sovětských kulturních dějin prostřednictvím osobního příběhu umělkyně ukazuje děsivý mechanizmus a totální kontrolu stalinského režimu a také to, že jemu navzdory může umění zvítězit nad zvrácenou ideologií.