Strašlivá závrať - Labatut, Benjamín, 1980- (Paseka, 2022)
Pozoruhodná faktografická próza chilského autora o etických otázkách vědy, inspirovaná skutečnými příběhy z dějin vědy 20. století. Bůh nehraje se světem kostky, prohlásil Albert Einstein. Na což by mu Benjamín Labatut odpověděl, že Bůh možná ne, ale ďábel ano. Strašlivá závrať je románem faktu o vědcích, kteří učinili převratné objevy a poprvé v dějinách dali lidstvu moc zničit sebe sama. Třeba německý chemik Fritz Heber objevil umělá hnojiva, která zachránila lidstvo před hladomory. Vynalezl ale také bojový plyn yperit, který zabil tisíce vojáků v zákopech první světové války, což jeho manželku dohnalo k sebevraždě. Podobně atomy, které roztrhaly Hirošimu a Nagasaki na kusy, nerozštěpily ruce generálů, ale skupiny fyziků vyzbrojených hrstí rovnic. Dramatický příběh o určujících momentech dějin vědy nás vrhá do vzrušujícího území mezi fakty a fikcí, pokrokem a zkázou, genialitou a šílenstvím a staví nás před otázku, jestli díky vědě lépe rozumíme světu, nebo ho naopak ztrácíme. Nakladatelská anotace. Kráceno.