Stalinova hra o Zemi jitřní svěžesti : korejská válka 1950-1953 - Nálevka, Vladimír, 1941-2010 (Polozapomenuté války, 2022)
Velmocenské soupeření o nadvládu v Asii a na Dálném východě. Korejská válka jako jeden z nejkrvavějších a nejnebezpečnějších konfliktů období studené války. Její příčiny, stručný průběh a důsledky zejména v oblasti mezinárodních vztahů. Poválečné rozdělení země (Korejská lidová republika - r. 1945 a Korejská republika - r. 1948), která patřila tradičně do sféry japonského a čínského vlivu. Současně se v této oblasti střetávaly zájmy obou supervelmocí - SSSR a USA. Napětí vyvrcholilo konfliktem, který hrozil proměnou v globální katastrofu třetí světové války. Důsledkem války byly obrovské ztráty na životech, výrazné zhoršení mezinárodních vztahů, zvýšení výdajů na zbrojení a vývoj nových druhů zbraní hromadného ničení. Přehledný a srozumitelný výklad je doplněn popisem různých druhů zbraní a bojové techniky obou válčících stran.