Gerbešín a hezouni - Devátá, Ivanka, 1935- (Motto, 2022)
Známá česká herečka a spisovatelka se jako šatníkem probírá svými vzpomínkami, které se úzce váží s oblečením. Každá halenka či sukně probouzí konkrétní vzpomínku. Těch látek, vzorů, barev! Řeč není jenom o šatech, ale hlavně o životě a ženských půvabech. Úspěšná herečka a spisovatelka Ivanka Devátá moc dobře ví, že šaty dělají ženu, a s chutí se probírá vzpomínkami na své divadelní i civilní kostýmy, sukně, halenky, boty a klobouky. Zve nás do časů mistrovské krejčoviny, kdy se šilo na míru u Podolské či v salonu Styl, i do skromnějších dob, kdy se šaty dědily a přešívaly. Jako bonus autorka připojila memoárovou povídku. Nakladatelská anotace.