Osudové nebe - Kowal, Mary Robinette, 1969- (Fobos, 2022)
Volné pokračování sci-fi románu z alternativní historie. Na počátku 60. let 20. století je na tom Země už tak špatně, že se její jedinou záchranou může stát kolonizace vesmíru. Měsíc je již obsazen a tak se s nadějí hledí na Mars. Navzdory osobní oběti a politickému napětí se Lady astronautka Elma Yorková touží zúčastnit první expedice k rudé planetě. Jakožto žena v typicky mužském prostředí to ovšem nebude mít lehké. Napětí na Zemi navíc roste, jelikož někteří lidé mají obavy, že zůstanou na umírající planetě ponecháni svému osudu, a jiní naopak neuznávají rovnost všech. Lidstvo tak čelí nejen vnější hrozbě způsobené změnou klimatu, ale také vnitřním rozkolům plynoucím z rasové diskriminace. Dokáží se lidé vypořádat se svými předsudky a táhnout za jeden provaz? Nakladatelská anotace. Kráceno.