Vlak do Samarkandu - Jachina, Guzel‘ Šamilevna, 1977- (Současná světová próza (Prostor), 2022)
Nejprodávanější ruská autorka se vrací k další temné kapitole sovětských dějin. Román o cestě dlouhé šest týdnů a čtyři tisíce verst, na kterou bylo nuceno vydat se pět set hladovějících dětí. Kazaň 1923: v Povolží vypukl zničující hladomor. Mladý voják Rudé armády Dějev, veterán občanské války se soucitnou povahou, má za úkol transportovat vlakem pět set dětí ze sirotčince do "dobře živeného" Samarkandu, aby je zachránil před jistou smrtí hladem. Avšak chybí vše potřebné: zásoby, oblečení, topivo pro parní lokomotivu a léky. Na cestě zničenou zemí, kde stále zuří občanská válka, Dějeva doprovází a na jeho práci dohlíží lidová komisařka Bílá, tvrdá bolševička. Tyto dva protiklady se na čas stávají jeden pro druhého nepostradatelnými. Všude číhají nesmiřitelní nepřátelé: uprchlíci, bandité, čekisté, kozáci. Dějev, jenž sám nosí temné tajemství, se nebojí rizika ani nebezpečí a je odhodlaný zachránit dětské životy za každou cenu. Nakladatelská anotace. Kráceno.