Dítě z Osvětimi - Graham, Lily (Kontrast, 2022)
Román inspirovaný skutečnými událostmi z období druhé světové války, kdy v koncentračním táboře Osvětim těhotné ženy bojovaly nejen o svůj život, ale i o životy svých dětí. Jen malé hrstce se podařilo své dítě uchránit. Toto je příběh jedné z nich. Eva Adamiová, dívka židovského původu žijící v Praze, se ocitá uprostřed bouřlivých událostí podzimu roku 1938, kdy nacistické Německo rozšiřuje svůj životní prostor a postupně se zbavuje těch, kteří v něm žijí, pracují a milují. Po záboru Československa nastupuje Eva se svojí rodinou do transportu a po několika měsících ve sběrném táboře Terezín odjíždí do pekla na zemi - do Osvětimi. Čtenáři se zájmem o dějiny druhé světové války a holocaustu už pravděpodobně četli jiné knihy na podobné téma, ale možná se ještě nesetkali s příběhem o ženách, které v koncentračním táboře porodily a s nasazením vlastního života svoje děti ochránily a udržely při životě. Příběh Evy otevírá smutnou kapitolu dvacátého století, v níž se však navzdory nelidským podmínkám přesto nachází projevy lidskosti a vznikají pouta, která ani strach a krutost nezničí. Nakladatelská anotace. Kráceno.