Sourires du Cosmos = Úsměvy vesmíru - Beaujard, Marcel, 1946- (Togga, 2019)
Třetí český překlad básní francouzského básníka Marcela Beaujarda v dvojjazyčném česko-francouzském vydání. Sbírka renomovaného básníka a výtvarníka přináší více než stovku miniatur, jež zpočátku v pravidelných trojverších a s laskavým pousmáním přibližují sféry vesmírných světů. Jejich odraz se ale promítá především v lidském životě, na povrchu domovské planety, která se sama o sobě stává mikrokosmem, zcela nepatrným ve své velikosti, nicméně přívětivým v drobných momentkách, jež i přes svou všednost mají nádech kouzel. Ať už se jedná o červené rybičky v akváriu, první políbení či závan větříku, který zanechá na čele „stopu naplnění“ - vždy lze v této zdánlivé jednoduchosti a maličkosti rozeznat dotyk něčeho mimořádného, co člověka přesahuje a přivádí do jiných dimenzí. „Četbou knihy přichází inspirace“, říká autor a jeho texty toto tvrzení potvrzují.