Křik neviditelných pávů - Loukotková, Jarmila (Jota, 2005)
Poutavý román autorky historických fresek, které jsou tak barvité a čtivé, že čtenář ani nepomyslí na to, že je prostřednictvím dramatického a vášnivého příběhu poučován o dějinách.Opět si Loukotková za hrdinu zvolila autentickou historickou osobnost, římského vojevůdce Atilia Regula, který vzpomíná na svou lásku ke kartáginské dívce Olmaaně, ženě Marcii a dětem, na své přátele i protivníky, filozofy a politiky. Děj se odehrává v době první války mezi Římem a Kartágem a zahrnuje celou polovinu třetího století před naším letopočtem. Román vás zaujme a strhne jako další romány Jarmily Loukotkové.