Aleksandra - Weeda, Lisa, 1989- (Garamond, 2022)
Autobiografický román nominovaný na přestižní nizozemskou literární cenu, ve kterém autorka prostřednictvím osudu svých předků popisuje bouřlivé události ukrajinských dějin 20. století. Na přání své čtyřiadevadesátileté babičky se spisovatelka vydává do Luhansku hledat hrob svého strýce Kolji, který se v roce 2015 ztratil. Na svém úprku z válečné oblasti se propadá zpátky v čase a přivádí na svět historii své rodiny donských kozáků. Aleksandra je příběhem rodiny rozkročené mezi Východem a Západem, která se nedokáže odpoutat od země, která evidentně nikdy nenajde klid. Nakladatelská anotace. Kráceno.