Paměti donského Kozáka a českého lékaře - Kelin, Nikolaj Andrejevič, 1896-1970 (Jota, 2022)
Vzpomínky ruského lékaře a básníka, který utekl před bolševiky do Československa, kde nalezl svůj nový domov. Osobní svědectví mladého důstojníka dělostřelectva, který zakusil těžkosti první světové války a fatální následky bolševické revoluce, občanskou válku, vynucenou emigraci a odchod od rodiny i z milované vlasti. Represím nově nastoleného režimu Kelin unikl jen o vlásek. Na počátku 20. let totiž v rámci Ruské pomocné akce odcestoval do Československa, kde vystudoval lékařskou fakultu a začal působit jako obvodní lékař. Ani zde k němu ale osud nebyl vždy přívětivý. Čelit musel německé okupaci, příjezdu rudoarmějců, opakovanému věznění a krutým výslechům SMERŠe. Nakladatelská anotace. Kráceno.