Zkouška sirén : (česká písnička mezi folkem a rockem) - Rut, Přemysl, 1954- (Vyšehrad, 2022)
V závěrečném dílu triptychu Přemysla Ruta, který je antologií české autorské písně, se autor vrací k počátkům české folkové a rockové písně, sleduje její vývoj a významné osobnosti a připomíná spojení s literaturou a tradicí blues.