Basketbal : velký americký příběh - Koten, Petr, 1981- (Prostor, 2022)
Kniha zachycuje zásadní momenty dějin slavných basketbalových klubů. Ale nejprve se vrací na začátek, před Vánoce 1891, kdy se nápad na novou hru zrodil v hlavě Jamese Naismithe. A co bylo pak? Kdy vznikla NBA a jak stoupal její věhlas spolu s úspěchy Billa Russella, Wilta Chamberlaina, Magika Johnsona, Larryho Birda, Michaela Jordana, LeBrona Jamese, Stephena Curryho? První dějiny amerického basketbalu z pohledu českého sportovního novináře představují též osobnosti krajanů Joea Lapchicka a Johna Havliceka, kteří měli zásadní podíl na úspěchu NBA. Neopomíjí ani další středoevropské stopy na zámořské basketbalové scéně. Výpravnou publikaci doplňuje statistický přehled 76 sezón NBA i devíti ročníků ABA, od výsledků finálových sérií po nejlepší střelce a nejužitečnější hráče. Nakladatelská anotace. Kráceno.