Alžběta z Yorku : poslední bílá růže - Weir, Alison, 1951- (BB/art, 2022)
Historický román o životě Alžběty, manželky krále Jindřicha VII. a matky Jindřicha VIII. Alžběta byla nejstarší dcerou krále Eduarda IV. Krásná dívka je miláčkem celé rodiny, v jejím životě však nastane prudký zvrat, když jí zemře otec. Strýc, neblaze proslulý Richard III., využije jeho smrti k uchvácení trůnu. Alžběta musí snášet Richardovy námluvy, aby se stala jeho ženou a tím dále potvrdila oprávněnost jeho nároků na trůn. Alžbětu však zachrání Jindřich Tudor, který se Richardovi postaví v bitvě na Bosworthském poli. Po svém vítězství je prohlášen králem a požádá Alžbětu o ruku, aby se mohla stát první královnou tudorovské rodové linie. Manželství je šťastné a plodné a nejenže spojí do té doby vzájemně bojující rody Lancasterů a Yorků, ale vzejdou z něj i čtyři potomci, kteří se dožijí dospělého věku, mezi nimi i Jindřich VIII. Nakladatelská anotace. Kráceno.