Rusovláska z Osvětimi - Birnbaum, Nechama (Kontrast, 2022)
Nechama Birnbaumová v knize zachytila příběh své babičky, jež přinesla svědectví o zkušenostech holokaustu. Příběh rovněž popisuje historii Rosiiny rodiny a dívčino dospívání. Rosie se od narození odlišuje barvou vlasů. Na rozdíl od lidí, kteří rudé vlasy vnímají jako prokletí, Rosie je na ně hrdá. Poté, co je její rodina odvezena z Maďarskem okupovaného severu Rumunska do Osvětimi, dívka o vlasy přijde, ale snaží se zachovat si v nelidských podmínkách hrdost a odvahu. Rosie se uprostřed hrůz holokaustu obrací ke vzpomínkám na dětství a dospívání v rodné Crasně a čerpá z nich sílu. V těžkých situacích si vybavuje zážitky se sourozenci, rady maminky i milovaného dědečka, díky nimž si zachovává lidskost a soucit a neztrácí víru, že se vrátí domů. O tuto víru se snaží podělit se svou mladší sestrou Leou a ostatními dívkami. Pouhé odhodlání a bystrost však k přežití nestačí a Rosie se několikrát ocitne v situaci, kdy si zachrání život jen díky šťastné souhře okolností. Nakladatelská anotace. Kráceno.