Teorie cizího : koncepty alterity - Müller-Funk, Wolfgang, 1952- (Teoretická knihovna, 2021)
Kniha se věnuje otázce jinakosti - co znamená být cizí, cítit se cize či být vnímán jako cizí. Transdisciplinárně pojatá publikace vysvětluje různé přístupy k fenoménu alterity (jinakosti) v sociálních vědách, psychoanalýze a filozofii od Hegela až po postkolonialismus. Kniha zohledňuje také teorie fantastična, imagologii, souvislosti alterity a překladu nebo perspektivu diferenčního feminismu. Díky širokému spektru přístupů umožňuje spolehlivou orientaci v poli, které v době globalizace, dramatických interkulturních procesů a migračních vln nabývá stále většího významu. Nakladatelská anotace. Kráceno.