Tisíc let samoty - Dobiášová, Tereza, 1981- (Jota, 2022)
Autorka se vrací ke starým českým dějinám. Tentokrát se ale pohybuje mimo doložitelnou historii a o to víc prostoru otevírá představám, snům a vizím. Román o konci mytického věku, kdy vládly ženy, o době, kdy se rodí nový svět. Třem sestrám, Kazin, Tetas a Liban, byly dány do vínku rozdílné vlastnosti - jedna nahlíží do minulosti, jedna do budoucnosti a jedna žije v sepětí se současností. Když se jejich síly spojí, nastane nový věk. Autorka líčí českou zemi jako místo, kde žijí obři a draci a kde jsou přírodní síly mocnější silám lidským. Příběh, který buduje, se podobá příběhu Krokových dcer, s pověstí z Kosmovy kroniky ale nemá společného víc, než je nutné. Kniha oslavuje ženskou sílu, nicméně vykresluje ji tváří v tvář konci svého času. Se třemi sestrami přichází nový věk - doba, kdy společnost, která si svých kněžek vážila, končí a nastupuje svět založený na boji a síle: na mužích. Nakladatelská anotace. Kráceno.