Zápisky o smutku - Adichie, Chimamanda Ngozi, 1977- (Host, 2022)
Nigerijská autorka vypráví v autobiografické próze o životě svého otce, který v osmaosmdesáti letech náhle zemřel. Psaním o jeho životě a smrti se vypravěčka léčí ze svého velkého zármutku. V roce 2020 náhle zemřel James Nwoye Adichie. Jeho smrt zasáhla celou rodinu roztroušenou po světě, včetně jeho dcery a globální spisovatelské hvězdy Chimamandy Ngozi Adichieové. Ta chtěla vzdát svému otci hold, s láskou na moudrého a starostlivého tatínka zavzpomínat. A také vyjádřit soucit všem, které v pandemickém roce postihlo něco podobného a kteří se stejně jako ona museli vyrovnávat se zármutkem. Vznikl tak esej Zápisky o smutku, nejprve publikovaný v časopise The New Yorker a později rozšířený do knižní podoby. Adichieová v něm přemýšlí o pocitech, o nichž běžně přemýšlet nechceme. Nakladatelská anotace.