Židovské jesle - Rijn, Elle van, 1967- (Kontrast, 2022)
Dojemný a zároveň děsivý příběh inspirovaný skutečnými událostmi odhaluje promyšlený systém záchrany dětí a současně popisuje hrůznou mašinerii Třetí říše. Píše se rok 1941. Do židovských jeslí v Amsterdamu nastupuje mladá pečovatelka Betty Oudkerková. Zdánlivě poklidný chod jeslí i Bettyin osobní život čím dál víc narušují restrikce namířené proti Židům. Vše nabere hrozivý spád, když se divadlo naproti jeslím změní v deportační centrum pro nizozemské Židy. Padne rozhodnutí, že jesle budou sloužit jako pobočka divadla. Vychovatelky se od nynějška budou starat o dětí čekající na transport do koncentračního tábora. Betty si záhy začne všímat, že z jeslí občas některé dítě zmizí. Po čase ji ředitelka Henriëtte Pimentelová a správce divadla Walter Süskind zasvětí do procesu jejich pašování. Betty se tak následně za pomoci několika dalších ošetřovatelek a mladíků pracujících pro Židovskou radu podaří dostat do bezpečí zhruba šest set svěřenců. Nakladatelská anotace. Kráceno.