Bůh nebo absolutno a jiné povídky - Jakeš, Václav, 1957- (Epocha, 2022)
Soubor krátkých humoristických sci-fi povídek, ve kterých se autor s nadhledem zamýšlí nad vznikem a smyslem života. Vznikl náš vesmír cíleným působením vnější síly, nebo se jedná jen o nahodilou shodu různých přírodních interakcí? A pokud se skutečně jedná o výtvor jednoho velkého Hybatele, kdo jím je? Na tyto a mnoho dalších otázek se snaží odpovědět povídky obsažené v této sbírce. V krátkých příbězích tak vzniká pomyslný průsečík mezi vědou a vírou, ve kterém spolu mohou vedle sebe existovat božští stvořitelé a syrové fyzikální síly.