Román a dějiny - Barša, Pavel, 1960- (Host, 2022)
Monografie se zabývá vztahem mezi dobově podmíněnými koncepcemi románu a různými pojetími dějinného času. Velký prostor dává autor analýze myšlenek o románu u G. Lukácse a M. Kundery. Pavel Barša konfrontuje myšlení o románu nejen s historickou zkušeností dvacátého století, ale rovněž s realitou století jednadvacátého a za pomoci autorů jako Michail M. Bachtin, Erich Auerbach nebo Bruno Latour oživuje debatu o románu coby místu dějin. Nakladatelská anotace. Kráceno.