Havířovina - Hadj Moussa, Iva, 1979- (Host, 2022)
Tajemný příběh z českého venkova vypráví hlavní hrdinka, mladá žena, která se po osobním neúspěchu vrací do rodného domu rodičů. Okamžitě ji zaujme zpráva, že do domu, přezdívaného "Havířovina", se někdo nastěhoval. Havířovina je chátrající dům v malé vesnici. Povídá se o ní, že přitahuje všechno špatné -- lidé tu umírají nebo přinášejí neštěstí ostatním. A možná se tu zjevují i duchové. Matčina zdánlivě nepodstatná poznámka, že z komína Havířoviny opět stoupá kouř, vyvolá v hrdince románu nutkání zjistit, jestli se v tajemném a pravidelně opuštěném obydlí skutečně odehrává něco nadpřirozeného. Chce o tom napsat knihu, která jí má po trpké životní zkušenosti a neúspěšné literární dráze konečně přinést vysněný úspěch. Na dobrodružné výpravě do minulosti se však kromě cizích osudů setkává i se svými starými strachy -- a poznává nové. Nakladatelská anotace. Kráceno.