Služka - Lasicová, Hana, 1981- (Motto, 2023)
Příběh nemanželské Anny z Banské Štiavnice, která pracovala jako služka ve Vídni a službě zasvětila celý svůj život. Na konci života vzpomíná na staré časy. Příběh inspirovaný osudem chůvy sester Vášáryových byl i zfilmován. Příběh nemanželské Anny z Banské Šťiavnice, která odešla jako dvanáctiletá do Vídně, aby tam pracovala jako služka v jedné vysoce postavené rodině. Nezkušená dívka, vlastně ještě dítě, se musí vyrovnat nejen se spoustou povinností, těžkou otrockou prací bez volných dní či odpočinku, ale také se zájmem mladého pána. Sama ví, jaké to je být bastard, ale dokáže odolat naléhání mladého muže a touze svého srdce? Nakladatelská anotace. Kráceno.