Kdo odejde, už se nevrací - Deen, Shulem, 1974- (Garamond, 2022)
Autobiografická kniha amerického autora, novináře a kritika chasidského judaismu, který vyrůstal v chasidské obci, ale poté, co poznal internet a život "venku", byl vyhnán za herezi. Shulem Deen vyrůstal v uzavřené chasidské komunitě ve Spojených státech. Vnější svět takřka neznal a v osmnácti letech se oženil, aby s manželkou vychovával pět dětí. Takový byl jeho život až do chvíle, kdy při jedné návštěvě veřejné knihovny objevil internet, a tato událost mu zcela převrátila systém přísně vštěpovaných hodnot. V bolestně upřímné autobiografii popisuje rozchod se svým dosavadním životem i první kroky ve světě, který pro něj byl jako z jiného vesmíru. Nakladatelská anotace.