1913 : co jsem ještě chtěl vyprávět - Illies, Florian, 1971- (Host, 2021)
Rozšíření autorova pozoruhodného portrétu jednoho roku v životě evropské kultury, složené opět z krátkých životopisných črt a vyprávění. Z knihy "1913. Léto jednoho století" se ihned po vydání stal mezinárodní hit. Florianu Illiesovi se v krátkých prozaických črtách podařilo zachytit atmosféru odcházejícího devatenáctého století i záblesky toho nadcházejícího. Fascinující dobové výjevy z předválečné Prahy, Vídně či Berlína měly jedinou vadu -- skončily. Ke stejnému závěru dospěl naštěstí také Florian Illies, který proto neustal v pročesávání archivů, knihoven a galerií, a připravil obdobně hypnotické a vtahující pokračování. Opět se tak můžeme ponořit do životů spisovatelů, umělců a novinářů, kteří cítí konec jedné epochy, avšak nemohou tušit, co má přijít po ní. Nakladatelská anotace.