Chladnokrevně - Capote, Truman, 1924-1984 (Kontrast Vintage, 2023)
Reportážní román amerického autora na základě skutečné události a autentického dokumentárního materiálu popisuje okolnosti bestiální vraždy farmářské rodiny v Kansasu, která otřásla Amerikou v roce 1959. Z dokumentárního materiálu vytěžil autor maximum k tomu, aby pohlédl pod povrch života svých současníků. Napsal román o náhodném činu, jehož strašlivá zákonitost vyplývá z hluboké analýzy vnitřního života dvou mužů, kteří se každý z jiné příčiny dostali mimo zákon. Autor detailně sleduje průběh nesmyslné vraždy i následné detektivní pátrání až k samotnému závěru, kdy rekonstruuje potrestání pachatelů smrtí. Široký záběr jednotlivých osudů a analýza motivů jednání pachatelů dodává celému příběhu plastičnosti a psychologické hloubky a otevírá před čtenářem polemický pohled na odvrácenou tvář moderní společnosti.