Koniáš kontra Špork - Dobrylovský, Jiří, 1961- (MOBA, 2023)
Historický román o dvou významných postavách českých dějin - hraběti Františku Antonínovi Šporkovi a jezuitovi Antonínu Koniášovi. V obsáhlém doslovu se autor pokouší napravit historické nepřesnosti Svátkova románu Hrabě Špork. Hrabě Špork je vesměs vnímán jako lidumil, mecenáš umění a volnomyšlenkář. Tím vším opravdu byl, ale měl i řadu špatných vlastností, o nichž se obvykle nemluví - byl svéhlavý a konfliktní. Jezuitský páter Koniáš naopak vstoupil do dějin jako zjev veskrze odpudivý, náboženský fanatik, cenzor a palič knih. I to je pravda, jenže rovněž Koniáš měl spoustu dobrých vlastností, jež se naopak zpravidla nepřipomínají. Historický román, který líčí konflikt mezi církví a Šporkem, je striktně založen na historických skutečnostech včetně soudních protokolů z kacířského procesu z let 1792-1733. Nakladatelská anotace.