Trýzeň slávy - Neužil, František, 1907-1995 (MOBA, 2023)
Historický román mapující období vlády Přemysla Otakara I. Autor si všímá především jeho manželství. Na konci dvanáctého a v první polovině třináctého století se České království ocitá na pokraji záhuby. V této době se vlády ujímá Přemysl Otakar I., aby upevnil poměry ve státě a vydobyl svému národu čestné místo v Evropě. Po jeho boku stojí ctižádostivá manželka Konstancie Uherská, která musí o své místo na slunci tvrdě bojovat. V zapuzené a stárnoucí první králově manželce Adlétě, jež se nechce vzdát problematického práva na místo první ženy v Českém království, má totiž zdatnou sokyni, která za pomoci míšeňských bratří i nelítostného soupeření římskoněmeckých vzdorokrálů rozdmýchává ustavičné spory. I když se nakonec přízeň osudu přikloní ke Konstancii a k Přemyslu Otakarovi, který z bouřlivého vlnobití mocenských zápasů získává kořist nejcennější - Zlatou bulu sicilskou - je jejich moc a sláva spíše trýzní než radostí. Nakladatelská anotace.