Petronie & Ptáčník : dobrodružný příběh pro odvážné děti - Šinkovský, Martin, 1979- (Rosier, s.r.o., 2022)
Příběh sedmileté Petronie, která se spolu se svými kamarády ze školy a svou ptačí kamarádkou Sýkořičkou snaží odhalit záhadu mizejících ptáků. Petronie má velmi ráda ptáky, ráda si o nich čte, ráda je pozoruje a kreslí. Dokonce má kamarádku mezi sýkorkami. Jednoho dne si však všimne, že ptáků v parku začíná záhadně ubývat. Ve Staré čtvrti, kde má její tatínek malířský ateliér, se Petronie spřátelí s panem Bumbrdlem z antikvariátu. Ten ji svým vyprávěním přivede na stopu.