Dívka za ostnatým drátem - Matthews, Imogen (Kontrast, 2023)
Kniha vypráví příběh, který se odehrává v nizozemském Amersfoortu ke konci druhé světové války, kdy dva mladí dospívající lidé, Frans a Saskia, s velkou odvahou a statečností pomáhají vězňům z blízkého koncentračního tábora. 1944, koncentrační tábor Amersfoort, Holandsko. Útržek složeného papíru tížil Saskiinu kapsu. Nacistické stráže hlídkovaly v ulicích ve stále větším počtu a pokaždé, když kolem jednoho projížděla na kole, chvěla se strachy. List, který měla u sebe, vyprávěl příběh o neuvěřitelné odvaze. Nacisté chtěli, aby se vězni v táboře vzdali naděje, ale Saskia jim pašovala dopisy od jejich blízkých, což jim dávalo důvod přežít. Ale s každým dopisem, který Saskia doručí, je vystavena ještě většímu nebezpečí. Nakladatelská anotace. Kráceno.