Múzy za ostnatým drátem - Maetis, J. C., 1952- (CPress, 2023)
Román britského autora líčí dramatické osudy dvou rakouských spisovatelů židovského původu v době nacismu. S Hitlerovým převzetím moci nad Rakouskem musejí spisovatelé Mathias a Johannes čelit strachu, že nebudou moci dál psát. Obrátí se na literárního agenta Juliana, který má ve Vídni mnoho kontaktů a doufá, že pro ně nalezne řešení jako pro další významné autory jako je Stefan Zweig a Sigmund Freud. Jak se ale nacistické výnosy vůči Židům stávají den ode dne hrozivějšími, možnosti, jak by Mathias a Johannes mohli zachránit sebe a své rodiny, jsou čím dál omezenější. Kdo z nich dokáže přežít? Nakladatelská anotace.