Syn minulosti - Miosi, Blanca (Kontrast, 2023)
Daniel Kozlowski, polský Žid, uprchl po 2. světové válce do USA, kde strávil spokojený život. Do jeho starého domu přijíždí po letech mladý právník Francis, aby svému otci prokázal laskavost. Cesty obou mužů se tak osudově zkříží. John Hamilton se rozhodne vydědit svého jediného syna. O dvacet pět let později odstartuje jedna bankovní loupež nečekaný sled událostí, během nichž postupně vychází najevo, co se doopravdy ukrývá za každou z hlavních postav. Daniel Kozlowski je polský Žid, kterému se po druhé světové válce podařilo dostat se pryč z uprchlického tábora v Karaolos na Kypru a usadit se v Chicagu. Jeho mladá žena Viveka nás vtáhne do dramatických situací a Francis Hamilton, odborník na restaurování uměleckých děl, objeví v někdejším rodinném sídle tajemný obraz, původně dárek, který generál Franco věnoval v roce 1963 Giovannimu Battistovi Montinimu těsně předtím, než ho celý svět poznal jako papeže Pavla VI. Nakladatelská anotace. Kráceno.