Děsivé důsledky - Campbell, Ramsey, 1946- (Fobos, 2023)
Průřez padesáti lety literárních nočních můr, tedy povídkovým dílem jednoho z nejvýznamnějších současných autorů hororu, pro něž nejsou typické hektolitry krve, kvílení duchů ani hladová monstra. Autorovou doménou je městská i venkovská paranoia, neklid a tíseň, rozklížené vztahy, děsivost cizích míst a neznámých lidí, hrůza každodennosti, nespolehlivost smyslů. Z povídek, které autor sám vybral pro toto reprezentativní české vydání, dýchá mrazivost moderního života. Díky pronikavému pozorovacímu talentu a schopnosti detekovat děsivé prvky v těch nejbanálnějších situacích se Campbell stal hlasem tiché hrůzy konce dvacátého století, velmistrem žánru, laureátem snad všech hororových ocenění a britskou žánrovou ikonou, o níž však český čtenář dosud z nějakého záhadného důvodu příliš neví. Nechte se odvést do zapadlých uliček anglických měst, do lesů i zchátralých panských sídel, kde vám hlas zkušeného a přesvědčivého vypravěče vysvětlí, co jste ve skutečnosti s úlekem zahlédli koutkem oka, když jste si mysleli, že kolem vás není živé duše. Nakladatelská anotace. Kráceno.