Pohlednice z Východu - Monforte, Reyes, 1971- (Kontrast, 2023)
Román o příbězích a poselstvích z tábora smrti, který krom fiktivních protagonistů uvádí na scénu i řadu skutečných historických postav. V září 1943 mladá Francouzka Ella dorazí v transportu do koncentračního tábora v Osvětimi. Díky své znalosti jazyků začne pracovat v bloku Kanada, kde v zavazadlech zplynovaných spoluvězňů nachází množství pohlednic a fotografií, což ji přivede k rozhodnutí zapsat příběh každého takového člověka a uchovat tak jeho památku. Zatímco v táboře navazuje cenná přátelství a snaží se přežít zlomyslnost svých věznitelů, vypukne mezi vězni vzpoura, která ji i muže, kterého miluje, přivede na samotný práh života a smrti. O čtyřicet let později dostane mladá Bella krabici plnou pohlednic. „Toto jsou pohlednice, které psala tvoje matka, když byla na Východě, proto jim říkala pohlednice z Východu. Chtěla, abys je měla a hlavně, aby sis je přečetla.“ Reyes Monforte kombinuje fikci s příběhy reálných historických postav. Nakladatelská anotace. Kráceno.