Marinka - Mácha, Karel Hynek (Artis, 2023)
Lyrická povídka o tragické lásce autora k nemocné, umírající dívce. Jednoho májového večeraoslovuje básníka žebrající houslista a předává mu dopis od své nemocné dcery Márinky, která ho žádá, aby ji navštívil. Ráno proto odchází do chudinské čtvrti na Františku a navštěvuje na souchotiny umírající Márinku. Dívka jej okouzlí svojí nevšední krásou, ale také hudebním talentem, obdivem a znalostí básníkových veršů. Nastává loučení, básník odchází ze svým nemocným přítelem. Když se po několika dnech vrací, stává se už jen tichým účastníkem Márinčina pohřbu. Tragický příběh vrcholí smrtí Márinčina otce.