V obležení : napínavé příběhy z českých dějin pro děti - Juránek, Roman, 1966- (CPress, 2023)
Příběh čtyř dětí odehrávající se v Brně a okolí v době třicetileté války. Lukáše, Jakuba, Františka a Kateřinu posílají jejich otcové z Brna na Nový hrad ukrytý v hlubokých lesích Moravského krasu, aby je ochránili před třicetiletou válkou. Nečekaný přepad Nového hradu a následný požár přinutí malé hrdiny k cestě plné nebezpečí, na níž musí unikat nepřátelům, živit se vlastními silami, a nakonec se i zapojit do závěrečných bojů o samotné Brno, obklíčené třicetitisícovou švédskou armádou. Že jejich přátelství touto těžkou zkouškou sílí, o tom nemůže být pochyb. Nakladatelská anotace.