Manifest za tmu : o umělém osvětlení a ohrožení prastarého rytmu - Eklöf, Johan, 1973- (Host, 2023)
Švédský vědec zkoumá, jak umělé osvětlení a světelný smog ovlivňují přirozené biorytmy fauny, flóry i člověka. Autor je zoolog, avšak na problém nadměrného využívání umělého osvětlení se dívá rovněž z pohledu kulturní historie, ekologie a filozofie.