Oskar a růžová paní ; Noemovo dítě ; Pan Ibrahim a květy Koránu - Schmitt, Éric-Emmanuel, 1960- (Garamond, 2022)
Společné vydání tří působivých příběhů s tématem velkých světových náboženství. Titulní hrdina první novely, desetiletý Oskar, umírá na rakovinu a prožívá v nemocnici svých posledních deset dnů života. Se svou starou ošetřovatelkou Růženkou vede nekončící rozhovor o Bohu a víře. Vážně i s humorem se oba staví k otázkám o smyslu života. Druhá novela vypráví příběh kněze, ukrývajícího za války v katolickém penzionátu židovské děti. Kromě dětí samotných ale zachraňuje i jejich kulturu: tajně shromažďuje kultovní předměty judaismu a zaslouží se o to, že děti neztratí kontakt se svým původem a náboženstvím. Poslední příběh je o přátelství židovského chlapce Moma a starého Araba Ibrahima. Po smrti chlapcova otce ho Ibrahim adoptuje a odjíždějí spolu na prázdninovou cestu do Ibrahimova rodiště, kde Ibrahim umírá a dospívající Momo po něm přebírá jeho koloniál, víru i životní filosofii.