Tři mušketýři - Šplíchal, Antonín (En Face, 1972)
Originální komiks kreslíře Antonína Šplíchala určený i pro dospělé, kteří nezestárli, vytvořený v roce 1972 a poprvé publikovaný až nyní po 40 letech! Tři mušketýři jsou tak žánrově i třetími mušketýry - po literární a filmové podobě - nyní v komiksu. Kreslený seriál na motivy populárního příběhu Alexandra Dumase, v poloze lehké mystifikace nazíraný prizmatem obyčejného současníka totalitní reality 70. let, transponuje klasické heroické historky do nám blízké ironické pseudoreality, v níž se mohlo stát skutečně cokoliv... Tento kreslený obrázkový seriál byl původně určen pro vnitřní strany obálek Ostravského kulturního zpravodaje, kde vyšel i unikátní komiks Výprava ze Sixie stejného scenáristy Miloše Poláška nakreslený Kájou Saudkem, po jehož originálech se stále pátrá. V roce 1972 však již postupující „normalizace“ pokročila natolik, že vydání komiksu bylo pro absenci třídně uvědomělých prvků zakázáno. Inscenovaná realita sice počíná v XVII. století, ale dál, než do roku 1972 snad nesahá... Pokud by ovšem nostalgie nad našimi mizejicími hrdiny byla natolik silná, že by si vyžadovala pokračování jejich dobrodružství, jistě by se zúčastnění autoři vyrovnali s nutností publikovat jejich osudy i po dalších 20 letech.