Příliš hlučná prázdnota : mezery, otřesy a smysl v literárním díle - Tlustý, Jan, 1977- (Teoretická knihovna, 2022)
Odborná práce se zabývá jevem, který literární teorie označuje jako mezery, místa nedourčenosti, prázdná místa nebo implicitní významy. Kniha reflektuje tyto problémy na pozadí dějin teorie literatury, od klasických konceptů přechází k aktuálním výzkumům kognitivní vědy druhé generace, věnuje se však i konceptům, které vyplňování mezer dávají do souvislosti s etikou. V závěrečné kapitole nahlíží autor na mezery ještě z jiného úhlu: prožitek nevědění představuje jako zkušenost otřesu samozřejmostí smyslu či jako vstup na půdu patočkovské vykloněnosti do noci, prostřednictvím níž se svět může čtenáři připomenout jako místo, kde se děje dar zjevování. Nakladatelská anotace. Kráceno.