Smrková Tišina - Sládečková, Kristýna (Vendeta, 2023)
Napínavý thriller z Šumavy. Mezi zdejšími pamětníky se traduje jistá děsivá historka, která náhle jako by ožila. Stojí snad za zmizením jednoho studenta tajemný přízrak? Šumavská nouzová nocoviště jsou posledních pár let lákavým místem pro výletníky ze všech koutů republiky. Možnost prohlédnout si krásy Šumavy bez nutnosti platit za ubytování naláká i partu studentů z Brna, kteří si chtějí užít krásné přírody a spaní v národním parku, manžele z Prahy, v jejichž vztahu to pořádně skřípe, či mladíka, který chce své milé ukázat svůj rodný kraj. V jednom z nouzových nocovišť se večer odehraje zajímavá zábava - vyprávění strašidelného příběhu o tajemných hvozdech Šumavy a jejich přízracích, jenž koluje mezi zdejšími pamětníky. Ráno se ukáže, že jeden ze studentů zmizel. Naplňuje se tím znepokojivý obsah lidové povídačky, nebo jde o zlý záměr někoho z masa a kostí? Tmavé lesy a neprostupné smrčiny v sobě ukrývají něco tajemného, co celý vandr promění v děsivý sen... Nakladatelská anotace.