Katova smrt - Noll, Laura, 1980- (Kontrast, 2023)
Románová prvotina, za kterou autorka získala literární ocenění, nabízí originální pohled na jednu z nejtragičtějších událostí našich novodobých dějin. Praha, květen 1942: na Reinharda Heydricha, obávaného zastupujícího říšského protektora Čech a Moravy, byl spáchán atentát. Zatímco nacistické vedení plánuje krvavou odplatu, vyšetřováním útoku je pověřen komisař gestapa Heinz Pannwitz. Jeho bezohlední soupeři z vlastních řad, zejména brutální esesman Böhme, ho svými nemilosrdnými metodami stále více tlačí, aby případ co nejrychleji vyřešil a uchránil tak tisíce lidí před hrozícím terorem. Každý krok zavádí vyšetřovatele hlouběji do odlidštěných mechanismů nacistické vlády - a jeho samotného dohání až na pokraj ztráty lidskosti. Nakladatelská anotace. Kráceno.