Vrabčák - Russell, Mary Doria, 1950- (XYZ, 2023)
Klasický sci- fi vizionářský příběh o podstatě dobra a zla se řadí do žánru spekulativní fikce a zaměřuje se na psychologické a náboženské důsledky prvního kontaktu s mimozemšťany. Kniha získala ve svém žánru několik ocenění. Lidstvo konečně získalo důkaz života ve vesmíru. Zatímco diplomaté OSN vedou debaty o tom, jak zorganizovat misi na planetu Rakhat, odkud byl zachycen signál, řád jezuitů tam tajně vysílá vlastní osmičlennou vědeckou výpravu. Z té se však v roce 2059 vrací pouze kněz Emilio - zohavený a psychicky na dně. Co se na Rakhatu událo? Kde je zbytek posádky? Zdá se, že jezuitská výprava objevila svět zpochybňující samotnou definici lidství. Nakladatelská anotace.